portfolio Lucas Ferwerda

Wie ben ik?

Hallo ik ben Lucas Ferwerda. Ik wil later een architect worden daarom doe ik ook technasium [ O&O ]. ook heb ik een hobby dat is voetbal, dat doe ik ook veel in mijn vrije tijd. In mijn protofolio zal ik zoveel mogelijk vertellen over de projecten waar ik aan heb gewerkt.

De projecten

Jaar 1

periode 1

Het project bouwen met biomimicry Onze maquette heet de twee bergen heuvel. Deze periode heb ik samen met Nico, Dante en Benjamin gewerkt. Ook mogen wij nu presenteren voor Artis. We hadden als biomimicry de boom omdat hij gebruik maakt van de ruimte, naast de boom we de Hermelijn gebruikt in het project. De hermelijn kan namelijk in de zomer en in de winter van kleur veranderen zo kan je dus warmte opvangen. Als laatste hebben we de huid van een haai toegepast in ons project, de haaienhuid is namelijk ruw en daardoor kunnen de bacteriën niet blijven kleven. Zo hebben wij de haaienhuid toegepast op de ramen.

Periode 2

Deze periode moesten wij een brug bouwen. De opdrachtgever was Eureka cup. Mijn groepje bestond uit Dante, Bao jian en met Joost. Tijdens de periode heb ik ook veel geleerd. Zoals veel met nieuwe machines werken, maar ook door een brug te bouwen. We hebben een video gekeken over druk en veer kracht. Als product hebben wij een dubbeldekker brug gemaakt. De bovenste laag was voor vervoer en de onderste laag was een ecoduct. Uiteindelijk zijn wij naar Eureka gegaan.

periode 3

In deze periode heeft ons groepje om skateboardstalling te maken voor school. Wij gingen heel snel door de eerste fase van het onderzoek wij als groepje hadden het binnen een anderhalve week af. Wij hebben bij ons product een haaien textuur gebruikt. Je kan er ook op zitten. Want wij hebben ook daar aan gedacht. Hierdoor kan het op meerderen manieren gebruikt worden. Er kunnen steppen en skateboards in dit was ook het doel van de opdracht. Nico heeft veel gewerkt aan de opdracht via tinkercad.

prototype

Ons prototype was een boks waar stappen in konden. De boks is op schaal 1:2 hierdoor is hij net zo als in het echt. In zo’n boks kunnen 2 steppen die steppen worden vastgehouden door klemmen. Dit heb ik met mijn groepje gemaakt.

jaar 2

periode 1

De opdracht was dat wij een upcycling lamp gingen maken. Je gaat dan een lamp maken waar een deel van wordt herbruikt op een andere manier. Degene die de opdracht had bedacht was lichtontwerper A. vd Cruijsen.

Dit is het uiteindelijke ontwerp. dit is een disigne lamp die wij ook bij de presentatie hebben gepresenteerd. De kleur van de fles krijgt ook het licht met dan een zwarte standaard maakt het een mooi gezicht.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-2.jpg

Tijdens het ontwerp proces ging het wel goed alleen werd er best vaak gegamed. Voor de rest ging het wel goed. Wel was het jammer dat Ole er weinig was, maar alsnog hebben wij het met z’n alle kunnen maken. Het ontwerp hadden wij gemaakt alleen toen raakte er spullen kwijt dus hebben wij het aangepast. Zodat wij het alsnog konden maken.

periode 2

Wij hadden als opdracht dat wij een vermaking centra met aardgas moesten verbeteren. Dan zo proberen het aardgas te vervangen met andere energiebronnen maar het vermaking centra wel zo te laten werken als daarvoor. Dit heeft Eureka samen met kuipers geregeld. Zodat wij dit konden doen.

Dit een deel van de maquette/prototype. het andere deel was samen met het filter systeem het totale plaatje, dit is het hele water filter systeem. Dus dit hebben wij ongeveer gemaakt. Het filter systeem werkte best goed alleen de mint smaak was er net te veel waardoor hij niet heel lekker smaakte.

Tijdens het proces ging het wel goed alleen wij hadden de opdracht niet goed gelezen hierdoor hebben wij veel tijd misgelopen. Maar na het kleine foutje ging het goed het vooronderzoek was erg uitgebreid. Totdat wij nog maar een week hadden om de maquette/prototype te maken. het gebouw is daardoor ook niet heel erg mooi.

Periode 3

Deze periode is natuurlijk een rare periode vanwege corona. Hierdoor hebben wij deze periode twee kleine opdrachten gemaakt. De eerste opdracht ging over bétawerelden. Hierbij moest je met z’n tweeën werken dit deed ik met Dante. Wij gingen ons verdiepen in mobiliteit en ruimte. Wij hadden het bijvoorbeeld over hoe water kon vervoerd kon worden of een architect of bouwkundige die bezig zijn met de ruimte indeling. Dit is dus wat wij ongeveer hebben gedaan.

2e opdracht

In deze opdracht moest je eentje werken. Dus ging ik hard aan het werk. Ik heb eerst een powerpoint gemaakt over Theo Jansen. hij maakt strandbeesten met pvc buizen. hierna ging ik met materialen proefjes maken. dit deed ik met verschillende materialen één van deze materialen is een broodzakje. Vervolgens heb ik nog meer proefjes gedaan met broodzakjes. Als laatste heb ik van broodzakjes de ark the triomphe gemaakt. Dit is wat ik in de volgende opdrachten heb gedaan.

Jaar 3

periode 1

Tijdens periode 1 in het derde leerjaar hebben wij als opdracht seed valley. Hierin moesten wij gaan testen op de chrysant. Ik ga verder vertellen over het proces en het eindresultaat.

Tijdens ons proces waren er goede en mindere dingen. Ik ga vertellen over de wat leukere momenten in ons proces en de efficiënte momenten in het proces. Het proces begonnen wij erg goed. Dat kwam doordat wij een goede sollicitaitiebrief schreven. Ook

waren wij erg positief begonnen met het onderzoeken van de chrysant. Verder hebben wij geprobeerd om hard te werken alleen op sommige momenten ging dit niet heel goed.

Als resultaat hebben wij drie proefjes onderzocht. Twee van deze proefjes vond ik wel interessant en de andere was ook wel leuk. Alleen we hadden betere resultaten kunnen krijgen. Dus ben ik wel een beetje tevreden met de resultaten maar het kon vele maten beter.

Periode 2

Tijdens de tweede periode heb ik met Joey, Lana en Kees samen gewerkt. wij hadden een opdracht van ”Wij techniek”. Wij moesten wateroverlast verminderen. Dit hebben wij vooral online gedaan. Verder zal ik zo vertellen.

Hoe ging ons proces?

Ons proces ging het erg goed, wij begonnen met een strakke planning. Dit deden wij in excel. Zo konden wij optijd beginnen met de volgende stap beginnen. Deze planning heeft ons erg geholpen. Natuurlijk gingen er ook dingen mis. Bijvoorbeeld bij het ideeënn bedenken. Het was erg druk met ook andere Groepjes. Want we zaten allemaal in één call. Dit was dus wat minder goed gegaan.

het eindresultaat

Ons eindresultaat vond ik erg goed gelukt. Wij hadden ons ontwerp in Tinkercad gemaakt. Dit ging er goed omdat Kees en ik dit samen deden en Joey en Lana maakten het filmpje. Dit ging goed omdat wij dan de taken goed hadden verdeeld en zo ook alles optijd hadden afgemaakt. Dit was belangerijk bij het eindcijfer.

periode 3

Deze periode heb ik samen met Nico, Emanuel en Niels gewerkt. We moesten een sport vinden met een opdrachtgever. Als opdrachtgever hebben wij Nuba Zijnen gekozen, hij is ook onze gymdocent. Wij hebben toen besproken welke sport we wilden kiezen. Uiteindelijk is het hardlopen geworden en in het specifiek de piepjestest. Het project is vooral een onderzoek project.

Nadat wij de opdrachtgever en de sport hadden gingen wij samen in gesprek met de oprachtgever. Dit gesprek ging over welke problemen voorkomen bij de piejestest. Nadat wij de vraagstelling hadden gevonden, zijn wij gaan kijken welke manieren er zijn om onze vraagstelling te beantwoorden. Onze vraagstelling was ”wat voor invloed heeft muziek op de behaalde resultaten van de piepjestest”. Nadat wij een op meerdere ideeën zijn gekomen, moesten wij gaan beslissen. Uiteindelijk gingen we muziek gebruiken om te kijken naar het rimte van personen. We zien vaak dat mensen te vaak en te vroeg aan de overkant zijn terwijl de piep nog een paar seconde duurt.

We zijn toen nummers gaan monteren. Ik deed vooral het monteren, Nico hielp mij mee en Emanuel en Niels gingen opzoek naar juiste nummers voor het idee. Omdat de opdracht van korte duur was, zijn wij de nulmeting gemaakt voordat het product af was. Zo moesten wij nog één keer testen en doordat het product optijd af is konden wij ook optijd gaan testen voor onze eindresultaten. Nadat wij de behaalde resultaten hadden konden wij het verslag schrijven en de presentatie maken. Voor deze twee stappen hadden wij ongeveer twee weken. Dit kwam dus goed uit. Niels deed vooral het werken aan de presentatie. De andere aan het verslag. We hebben toen de laatste puntjes op de ”ie” gezet. De presentatie ging erg goed en ik ben ook tevreden met het resultaat van deze periode.

Vaardigheden en doelen

In dit jaar heb ik weer veel gedaan. Waaronder vaardigehden en doelen opstellen. Hier zal ik verder overpraten. Ik heb weer veel geleerd tijdens O&O. Zoals monteren van Nummers en video’s, dit heb ik gedaan in de laatste periode. Dit leidde ook uiteindelijk tot een goed resultaat. Ook heb ik met Tinkercad gewerkt. Het werken met Tinkercad deed ik samen met Kees en Joey. Deze vaardigheid heb ontwikkeld in de tweede periode.

Wat is het verschil tussen kennis en vaardigheden? | AG5

Dezelfde periode ben ik aan de slag gegaan met trello. Ik wilde trello beter gaan begrijpen zodat mijn planning beter zal worden in de toekomst. Ik moest ook wel aan een online planning werken want de twee periode werkte ik ook thuis mijn groepsgenoten.

Ook heb ik doelen voor volgend jaar O&O. Eén van mijn doelen is om mee te doen met de Eureka cup. Een ander doel is om meer op mezelf te focussen en minder op andere. Ik merk dat dit echt een aandachtspunt voormezelf is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: